ДЕКАДА ГУМАНІТАРНИХ НАУК

2024-03-20

/Files/images/novini/korol/2024/dekada/00_декада.jpg

«Як багато означає слово»,- проникливо говорив І.Франко і підкреслював, що силу духу мови, її велику таїну можна пізнати лиш тоді, коли намагаєшся відчути її, «серцем зрозуміти».

Уже стало доброю традицією щорічно з 21 лютого по 12 березня проводити предметно- методичну декаду української мови та літератури , приурочену до відзначення Дня рідної мови та уродин Т.Г.Шевченка.

Програма декади була насиченою і містила в собі змістовні навчальні, розвивальні та виховні заходи .

Розпочалась декада вернісажем проєктів учнів 5-6 класів до Дня рідної мови (вчитель української мови та літератури Лисенко Н.В.), на якій здобувачі освіти представили свої роботи за темами: «Мелодія поетичного слова», «Пісенні скарби рідного краю» «Велике диво казки», «Музика поетичного слова», «Мистецький спадок нащадкам» . Учні отримали радісне відчуття успіху і задоволення результатами своєї творчо-пізнавальної діяльності.

/Files/images/novini/korol/2024/dekada/03_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/04_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/05_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/06_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/07_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/08_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/09_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/10_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/11_декада.jpg

Учителька української мови Король О.М. провела з 10-А класом БРЕЙН-РИНГ «Кращий знавець української мови».

/Files/images/novini/korol/2024/dekada/01_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/02_декада.jpg

Дуже цікавими та незвичними, водночас непростими для учнів були такі види змагань, як «Антонімічний лайнворд», «Лінгвістичне лото», «Логогрифи», «Лінгвобол» та інші. Атмосфера заходу, переповнена духом змагання, стимулювала учнів до креативного та критичного мислення. Майбутні випускники черпали із мовної скарбнички нові знання, поповнювали свій словниковий запас.

Вчителем Лисенко Н.В в 5-Б класі було проведено відкритий урок-гру «Садок вишневий коло хати». На уроці домінували індивідуальні, групові і масові форми навчання. Здобувачі освіти працювали творчо і тому досягли високих результатів. Школярі оволоділи такими способами особистісного розвитку: умінням спілкування, самодисципліни, визначення завдання та його виконання, рефлексії. Розвивали почуття гідності і любові до свого народу, прагнення зберігати в пам’яті історію свого народу, любов до книги, бажання читати твори Т.Г.Шевченка. Діти почувалися співавторами уроку, були активними й відповідальними, використовували можливість робити вибір і відстоювати власну позицію, складали власну оцінку фактам , здійснювали пошукову діяльність. Команди-переможці отримали дипломи і солодощі .

Бондарюк Лілія Анатоліївна, вчитель української мови та літератури, провела в 11-А класі урок української літератури на тему:

«У вирі роздумів та почуттів. Творча біографія Василя Симоненка. Громадянська та патріотична лірика митця. Образ України, громадянський вибір поета».Епіграфом уроку стали рядки з поезії В. Симоненка «Живе лиш той, хто не живе для себе. Хто для других виборює життя». Рольова гра «Інтерв’ю з письменником» (із серії «Інтерв’ю крізь віки») допомогла краще познайомитися з життєвим і творчим шляхом Василя Симоненка. А для того, щоб зрозуміти серце поета, треба читати його поезію. Тож учні 11-А класу декламували та аналізували пророчі вірші поета («Можливо, знову загримлять гармати, «Де зараз ви, кати мого народу?», « Задивляюсь у твої зіниці…», та ін.) під супровід мелодії Мирослава Скорика. Учні 11-А також спробували себе в ролі музикантів, виконавши пісню « Ти знаєш, що ти людина…» під акомпанемент гітари.

/Files/images/novini/korol/2024/dekada/16_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/17_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/18_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/19_декада.jpg

Зараз ми виборюємо свободу й своє право жити на власній землі.

Учитель зарубіжної літератури Тютюнник Л.С. із здобувачами освіти

5 -А класу проведено урок - вікторину "І возвеличемо на диво

І розум наш, і наш язик". Це був бінарний захід, де поєднано інтерактивні методи взаємодії з учнями. О. М. Король розкрила цікаві факти з життя Кобзаря. А. М. Поліщук підготувала виставки книг, різних матеріалів. Діти читали вірші, звучали вислови Шевченка про мову. Відгадували різні питання вікторини з життя особистого та творчого поета. Цікавим був прийом"Кластер", де з намистинок-слів учні складали прислів'я та приказки про Т. Г. ШЕВЧЕНКА. Проведений захід спрямований на формування позитивного мислення, виховання відчуття причетності до творчості Шевченка.

Учитель української мови та літератури Рубець Інна Миколаївна у співпраці з бібліотекарем Ганною Поліщук в рамках предметного тижня провела гру - квест "Мовно - літературний вояж" для учнів 5-А, Г класів. П'ятикласники мали можливість у формі легкої, невимушеної прогулянки показати свої знання з мови та літератури, виконуючи завдання на різноманітних станціях. На станції "Х-0" застосували знання з мови, на станції "Чорний ящик", "Питання - відповідь" , показали знання з літератури, ерудицію. Найбільш весело було на фотостанції, адже учні за підказками шукали розміщені в приміщенні школи Q-коди із завданнями, які потрібно було виконати і сфотографувати. Наприклад: сфотографувати стільки олівців, пальців, скільки відмінків має іменник, скільки букв в українському алфавіті, або сфотографуватися біля автора збірки "Кобзар". Було незвичайно атмосферно! Команда - переможець отримала символічні медалі та гарні оцінки за виявлені знання та вміння з предметів. Варто додати, що команди супроводжували по станціях, направляли й допомагали, контролювали куратори - учні 10-В класу, які, безумовно, переконалися, що вчительська праця - то тяжкий труд.

/Files/images/novini/korol/2024/dekada/23_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/25_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/26_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/27_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/28_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/29_декада.jpg

З учнями 10-В класу вчителем української мови та літератури Рубець І.М. проведено вікторину "А чи все ти знаєш про Шевченка?" за допомогою цифрової навчальної платформи Kaxoot!

А ще всі разом цікаво покреативили: біля постера сучасного Тараса зробили фото, селфі, примірявши вуса, як у Шевченка)) А ще склали фрази - меми про поета, як-от: 210 років, а я ще в тренді!

/Files/images/novini/korol/2024/dekada/22_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/20_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/21_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/24_декада.jpg

У 7-Б класі відбувся відкритий урок з української літератури (вчитель української мови та літератури Мовчанюк С.В.) на тему: «Василь Симоненко «Ти знаєш, що ти - людина?» Загальнолюдські цінності та ідеї» Під час уроку учні поглиблювали знання про особливості поезій В. Симоненка, розвивали вміння аналізувати, визначати провідні мотиви та ідеї, коментувати художні засоби.

На уроці були використані різні форми, методи та прийоми роботи. Аналізуючи поезію, учні ділилися власними роздумами щодо неповторності кожної людини-особистості, її призначення на землі, а також швидкоплинності життя, протягом якого треба встигнути зробити добрі справи.

Урок пройшов у теплій та зворушливій атмосфері.

/Files/images/novini/korol/2024/dekada/39_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/40_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/41_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/42_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/43_декада.jpg

Учителем Сурковою С.В. був проведений урок з елементами міні-проекту «Еволюція жіночих образів у творчості Тараса Шевченка (на основі аналізу поем «Катерина», «Наймичка»)» у 9-В класі. В атмосфері творчості учні навчалися співпрацювати в групах, аналізувати художні твори і робити власні висновки. Елементи рольової гри допомогли учням краще зрозуміти характери героїв творів.

/Files/images/novini/korol/2024/dekada/30_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/31_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/32_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/33_декада.jpg

Під час уроку в 11-Б класі «Новела Григора Тютюнника “Три зозулі з поклоном“. Вічна тема “любовного трикутника ” в новітній інтерпретації» учні взяли участь у цікавому обговоренні питань про високі почуття; перейнялися благородством, щирістю і добротою головних героїв; зробили правильні висновки щодо людських взаємин.

/Files/images/novini/korol/2024/dekada/35_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/36_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/37_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/38_декада.jpg

Учителем української мови та літератури Лисенко Н.В. проведено виховний захід у 6 –Г класі «День народження Кобзаря».Учні були запрошені на справжнє святкування дня народження Тараса Григоровича Шевченка – духовного батька українства, славетного Кобзаря, чиї слова і зараз звучать надзвичайно пророчо.Поглибили вивчення творчості видатної постаті. Мали змогу поспілкуйтеся з Тарасом Шевченком, який розповідав про себе, про сучасні події в Україні, давав певні поради. Від учнів улюблений поет отримав велику вітальну листівку зі словами вдячності дітей. Тарас Шевченко пригостив дітей цитатним тортом.

Учні 11-А класу відвідали Київський національний академічний театр оперети та переглянули виставу «Тигролови» за мотивами однойменного роману Івана Багряного у постановці режисера Сергія Павлюка.

Роман «Тигролови», написаний у 1944 році, нині є дуже актуальним. Усі ті сенси, які Іван Багряний закладав десятки років тому, сьогодні дуже на часі. Адже цей роман саме про боротьбу за свободу, про те, що сміливість людини визначає щастя.

«Сміливі завжди мають щастя» – важливий посил, що здатний надихнути та спонукати до рішучих дій. При цьому, важливо не розгубити свій внутрішній світ та зберегти в собі людину.

Професійна гра акторів захопила школярів з перших хвилин вистави.

Учням дуже сподобавсь мюзикл, вони щиро дякували артистам за їхню творчість, яскраві враження та чудово проведений час!

/Files/images/novini/korol/2024/dekada/12_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/13_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/14_декада.jpg/Files/images/novini/korol/2024/dekada/15_декада.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 76

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.