Куренівська трагедія - помста Бабиного Яру

2021-03-14

/Files/images/novini/kuzv/2021/kurenvskatragedya/00_Куренівська_трагедія.jpg

60 років тому у Києві сталася Куренівська трагедія - одна з найбільш моторошних катастроф України.

О 8:30 ранку кількаметрова хвиля відходів із Бабиного Яру зі швидкістю 3-5 метрів за секунду неконтрольовано почала зносити все і всіх на своєму шляху. Заживо загинули кілька сотень людей. Хвиля бруду повністю знищила 68 житлових і 13 адміністративних будівель, зруйнувала близько 300 квартир та будинків. Без даху над головою опинилися майже 1300 киян. Потік зупинився лише о 10 ранку.

Трагедія стала можливою через халатність та брехню радянських чиновників.

Все почалося з того, що трагедію Бабиного Яру - місце масових розстрілів людей під час Другої світової війни - радянське керівництво принципово замовчувало. Однією з причин була антисемітська політика Кремля кінця 1940-х, коли було оголошено боротьбу з "безрідними космополітами" - як при таких обставинах вшановувати більше 30 тисяч знищених нацистами євреїв?

Тож замість того, щоб зробити тут місце пам`яті, у Бабиному Яру влаштували… яму для відходів Петрівських цегельних заводів, що розташовувалося на Сирецькій вулиці, 33. Все для того аби буквально засипати трагедію і стерти її з історії.

Десять років пульпу (відходи із суміші води та землі) закачували до Бабиного Яру. І в одну мить 13 березня 1961 року пульпу прорвало. Куренівську трагедію досі називають помстою Бабиного Яру за забуття.

Руками КГБ трагедію намагалися замовчати. У Києві терміново вимкнули міжміський та міжнародний зв`язок. Військові оточили периметр катастрофи, куди нікого не допускали. Вилучалися фотознімки людей, які стали свідками події.

Втім західним медіа, все ж, стало відомо про Куренівську трагедію і вона просочилася на радіостанції. Зважаючи на це, радянським чиновникам довелося дати офіційне повідомлення - вони зробили це через три дні, 16 березня.

https://youtu.be/8-usio-Nrfc

Документи та ілюстрації взяті з фондів Державного архіву міста Києва, що розміщені на сайті Київської міської державної адміністрації: https://bit.ly/3eDTMnp

Джерела:

Радіо свобода: “Куренівська трагедія: 60 років потому”: https://bit.ly/3vngPcf

BBC Україна: “Чому сталася Куренівська трагедія і як приховали тисячі загиблих киян”: https://bbc.in/30EspRZ

Історична правда: “Куренівська трагедія. Як і чому це сталося. Карти, фото”: https://bit.ly/3qIpbrh

/Files/images/novini/kuzv/2021/kurenvskatragedya/01_Куренівська_трагедія.jpg/Files/images/novini/kuzv/2021/kurenvskatragedya/02_Куренівська_трагедія.jpg/Files/images/novini/kuzv/2021/kurenvskatragedya/03_Куренівська_трагедія.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 112

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.